След влизането си в Европейския съюз България е загубила 72% от

...
След влизането си в Европейския съюз България е загубила 72% от
Коментари Харесай

България е загубила 72% от животновъдните си ферми от влизането в ЕС

След влизането си в Европейския съюз България е изгубила 72% от животновъдните и птицефермите си. Също толкоз е загубила и Словакия, до момента в който в Унгария са изчезнали 48% от фермите, а в Полша 54%. 

Анализ на британския вестник " Гардиън " демонстрира, че броят на птице- и животновъдни ферми единствено в Европейски Съюз (без Хърватия), е намалял с 3.4 до 5.6 млн. между 2005 и 2016 година - последната година, за която са налице изчерпателни данни. Същевременно броят на отглежданите птиците и добитък се усилва, което значи, че има огромно уедряване, и че дребни ферми са изправени пред голям риск. Общият брой на всички типове ферми в Европейски Съюз е намалял през същия интервал от 14,5 на 10,3 млн.

Най-големите фермери се възползват най-вече от системата на субсидиране : към 80% от дотациите за директни заплащания в размер на 40 милиарда евро отиват единствено за 20% от фермерите.

Януш Войцеховски, комисар на Европейски Съюз по земеделието, сподели: „ Намерението ми е този развой на изгубване на дребните ферми да бъде спрян. Европейският хранителен бранш в предишното се основаваше на дребни ферми и би трябвало да бъде по този начин и в бъдеще. Причината, заради която загубихме 4 млн. ферми в Европейски Съюз, беше неточност в Общата стопанска политика. Подкрепата беше прекомерно към индустриалното земеделие и отглеждане на животни и недостатъчно за дребни и междинни ферми “

Реформите на Общата стопанска политика, които ще бъдат препоръчани от Европейски Съюз тази седмица, ще включват ограничения за поощряване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да одобряват органични стандарти за добитъка, да употребяват по-малко химически торове и пестициди и да подхранват здрави почви.

Защитата на дребните и междинните ферми е приоритет. Не е правилно, че се нуждаем от все по-големи ферми за продоволствена сигурност . Малките ферми могат да обезпечат продоволствена сигурност за жителите на Европейски Съюз - споделя еврокомисарят. - Има схващане измежду законодателите, Народното събрание и Съвета на Европейски Съюз, че би трябвало да защитим по-добре нашите дребни и междинни ферми - това е доста значимо за продоволствената сигурност, за околната среда, изменението на климата и биологичното многообразие ".

Връщането към дребните ферми в Европейски Съюз, като цяло, обаче наподобява все по-малко евентуално. Във Франция, Германия и Холандия над 1/3 от фермите са изчезнали от 2005 година Близо 120 000 птицеферми са изгубени във Франция сред 2005 и 2016 година и близо 36 000 в Германия. 

Но източноевропейските фермери са претърпели още по-голямо сътресение след 2004 година, когато доста страни се причислиха: От 2005 година България е изгубила 72% от отглеждането на животни и птицефермите си, Унгария 48%, Полша 54% и Словакия 72%.

Общата стопанска политика насърчава все по-интензивни и индустриализирани аграрни способи - фермерите бяха окуражавани да създават повече храна на всякаква цена, употребявайки повече химически торове и пестициди.

Но околната среда пострада. Броят на птиците в земеделските региони в Европейски Съюз за три десетилетия е намалял на половина. Популациите на насекоми също спаднаха - в Германия, наример, с 3/4 за 25 години.

Сделката за нова Обща стопанска политика, която би трябвало да бъде оповестена тази седмица, евентуално няма да докара до генерална промяна на селскостопанската политика на Европейски Съюз.

Селия Нисенс, чиновник по политиките в неправителствената организация на Европейското бюро за околната среда, съобщи: „ Изглежда, че договорката тази седмица ще продължи да кара трактора в неверната посока. По-голямата част от средствата ще продължат да текат към най-големите, най-замърсяващи ферми, с съвсем никаква зелена посока. В това решаващо за климата и биологичното многообразие десетилетие, неналичието на упоритост на новата земеделска политика е напряко пагубна. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР